Tandlægerne Kulturtorvet - Tandlæge i Skanderborg
Der kan være adskillige årsager til at få en rodbehandling af tanden. Behandlingen foretages, når tandens nerve er skadet, blotlagt eller død (nekrotisk).
Dette skyldes typisk fald og uheld (traume), huller og cariesangreb eller hvis en fyldning har skabt irritation for nerven.

Rodbehandling

Når man rodbehandler en tand, fjerner man tandens beskadigede nerve samt de bakterier, der sidder i rodkanalerne. Rodbehandlingen foretages for at bevare tanden, stabilisere den og forebygge yderligere smerter og tandproblemer.

Behandling er nødvendigt, når der er vedblivende smerter, betændelse eller inflammation i nerven. Det er vigtigt, at behandlingen bliver foretaget, så snart de er konstateret en betændelsestilstand, da den ellers kan resultere i tandbylder.

Behandlingen kan være relativt kompliceret, fordi den kræver kontrol over bakterierne i tanden. Da vi alle har individuelle rødder og kanaler omkring vores tænder, kan der være forskel på komplikation og resultat.

rodbehandling

Sådan foregår behandlingen

Forud for rodbehandlingen kan vi typisk konstatere en betændelsestilstand ved brug af røntgenbilleder. Hernæst skal nerven og det betændte nervevæv renses fri fra tanden og dens rodkanaler.

Det foregår ved, at man borer et lille hul, hvorefter den renses ved hjælp af rodfile. Rodkanalerne skylles efter og tanden desinficeres hernæst.

Behandlingen afsluttes med at fylde tanden med et rodfyldningsmateriale af plast og fyldningscement.

NB! Er der tale om rodspidsbetændelse, skal rodkanalen behandles yderligere. Denne type betændelse vil typisk kræve flere besøg hos tandlægen.

Er der smerter forbundet med en rodbehandling?

Mange patienter har tidligere hørt, at en rodbehandling er meget smertefuld. Paradoksalt er nerven i tanden allerede død, hvorfor det må betragtes som lidt af en skrøne, at behandlingen gør ondt.

Tværtimod foretages behandlingen netop for at fjerne den smerte, der er forårsaget af betændelse. Selve behandlingen er derfor typisk meget mild sammenlignet med smerten fra betændelsestilstanden.

Bemærk at der i enkelte tilfælde kan være lettere smerter i en længere periode, men at det forekommer sjældent. Hvis smerterne er konstante eller der opstår yderligere ømhed, skal du kontakte din tandlæge igen.

Kontakt os og hør mere

Har du ondt i tænderne og brug for professionel hjælp?
Kontakt os på telefonnummer 86 51 10 99 eller send os en besked via kontaktformularen for den bedst mulige behandling.

Pris for rodbehandling

Hos Tandlægerne Kulturtorvet i Skanderborg udfører vi omhyggelige og smertefrie rodbehandlinger, ved brug af de nyeste teknikker og materialer.

Du kan se priser for vores rodbehandlinger ved at klikke på ‘priser’.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på telefonnummer 86 51 10 99 eller sende en besked via kontaktformularen.

Efter behandlingen

Selvom din rodbehandling er gennemført, skal du være opmærksom på, at det kan blive nødvendigt med en ny behandling. Dette sker i tilfældet af, at første behandling ikke fik elimineret alt betændelse. Typisk vil man opdage, at behandlingen ikke var succesfuld, hvis man har fortsat ondt eller oplever hævelse. Risikoen for dette er ca. 20%.

Næste skridt er at gøre rodbehandlingen om eller tilbyde en rodspisamputation. Sidstnævnte kræver en mindre operation, og efterlader 9 ud af 10 gange patienten helt fri for smerter og gener.  

NB! Efter din rodbehandling skal du være opmærksom på, at tanden er mere skrøbelig, da man under rodbehandlingen fjerner dele af tandsubstansen.

Ved at benytte denne hjemmeside accepterer du samtidig vores brug af cookies