Tandlægerne Kulturtorvet - Tandlæge i Skanderborg
Dine tænder skal holde hele livet. Derfor er forebyggelse, god tandpleje og en sund mundhygiejne essentielt.
Forebyggelse en vigtig del af vores undersøgelser, så vi altid kan garantere dig professionel rådgivning.

Forebyggelse og god tandpleje

Når du besøger Tandlægerne Kulturtorvet, vil du opleve, at forebyggelse altid er en naturlig del af vores undersøgelser.

Det er det fordi, en præventiv tilgang, som sikrer sunde vaner, er udslagsgivende for at forebygge skader på tænder og i munden.

På den måde bevarer du et sundt tandsæt og slipper for unødvendige regninger til større behandlinger.

De hyppigst forekommende tandskader opstår typisk i form af nedenstående.

Husk du altid er velkommen til at kontakte os for specifik vejledning.

forebyggelse

Caries

Begrebet caries betyder huller i tænderne. Huller kan forebygges ved at fjerne de naturlige bakteriebelægninger (plak), som altid vil dannes på tænderne.

Fjerner man ikke belægningerne, vil de sammen med indtaget af sukker fra mad og drikke forårsage syredannelse, som kan opløse tandens emalje og substans.

Når dette sker, startes en negativ spiral, hvor der opstår et hul i tanden, så den ikke længere kan renses grundigt. Hullet får derfor mulighed for at vokse sig større og dybere med varierende grader af symptomer, og i yderste konsekvens varige skader i tandens nerve.

Det bedste våben imod caries er grundig tandbørstning, tandtråd og kontrol over de livsstilsvaner, som påvirker tandsættet negativt.

Læs mere om caries her

Slid på tænderne

Det er normalt, at tænderne slides i årenes løb. Dette kaldes funktionelt slid.

Men under tiden optræder der et slid, som er mere udtalt end hvad man ville forvente i forhold til patientens alder.

Der er her tale om et slid ud over det sædvanlige, som kan give problemer af forskellig art.

Det kan blandt andet være i form af afkortede tænder, følsomme tyggeflader, hyppige frakturer i fyldninger eller dele af tænderne, samt øget risiko for hovedpine og/eller smerter i tyggemuskler og kæbeled.

Ved denne lidelse er det vigtigt af gribe ind, fordi genopbygning af tænderne kræver en vis mængde sund tandsubstans.

 

Trænger dine tænder til et eftersyn?

Er det ved at være tid til et tjek af dine tænder og mulighed for den bedste forebyggelse?
Kontakt os på telefonnummer 86 51 10 99 eller send os en besked via kontaktformularen for den bedst mulige behandling.

Tandkødsbetændelse og parodontose

Parodontose og tandkødsbetændelse er ligeledes bakteriebetingede sygdomme, der kan forårsage stor skade i munden.

Betændelse i tandkødet kan medføre dybere skader i form af parodontose, hvor knoglen omkring tænderne destrueres.

De første tegn på betændelsestilstanden er ømhed, blødning og eventuelt smerter fra tandkødet, og allerede her bør der sættes ind ved at fjerne bakteriebelægninger og tandsten.

Under normale omstændigheder vil en tidlig indgriben i form af effektiv daglig fjernelse af belægningerne forhindre en udvikling med yderligere ødelæggelse af tandkød og af knoglen.

Oftest er det rengøringen af tandmellemrummene, som er det største problem, og her er det nødvendigt at anvende tandstikkere, mellemrumsbørster eller tandtråd, da tandbørsten aldrig vil kunne rengøre mellemrummene tilstrækkelig godt.

Desuden er det meget vigtigt, at man er opmærksom på de faktorer, som giver næring til betændelsen og parodontose. Rygning, mad- og drikkevaner m.m. har stor indflydelse på udviklingen af tilstanden, hvorfor en livsstilsomlægning kan blive nødvendig for at bevare tænderne.

Læs mere om parodontose her

Syreskader

I modsætning til caries og parodontose, er syreskader (erosion) ikke relateret til bakteriebelægningerne, men opstår som følge af en generel syrepåvirkning fra de ting vi spiser, drikker og indånder samt fra påvirkning af mavesyren.

Ved langvarig syrepåvirkning af tænderne vil tandemaljen langsomt ætse væk. Det betyder, at tænderne slides meget hurtigere, endda med forringet mulighed for holdbar genopbygning.

Den hyppigste årsag til syreskader er indtagelse af syreholdige drikke som læskedrikke, juice, rødvin og hvidvin, men syrlige frugter spiller også en rolle.

Både indtaget af føde- og drikkevarer med et højt syreindhold, pH-værdi og personlig mundhygiejne er udslagsgivende for, om man får syreskader samt skadernes omfang.

Den bedste forebyggelse er to gange daglig tandbørstning, begrænsning af syreholdige drikke, overholdelse af tandlægebesøg m.m.

Opdages syreskaderne tidligt, kan de behandles med fluor, lakering og mindre plastfyldninger, mens større skader f.eks. kan kræve en tandkrone.

I klinikken tilbyder vi også at scanne dit tandsæt med vores 3D scanner og følge op på syreskaderne igennem besøgene. På den måde kan vi aftale en behandling i god tid, hvis der skulle ske forandringer.

Ved at benytte denne hjemmeside accepterer du samtidig vores brug af cookies